Muista nämä kun haet töitä

Seuraavaksi mainitut työnhakua tukevat asiat olisi hyvä pitää kunnossa, vaikka työpaikan menettäminen ei tuntuisikaan uhkaavan lähitulevaisuudessa.

1. Tarkista CV:si


Oletettavasti sinulla jo onkin ajan tasalla oleva CV. Se on hyvä kuitenkin käydä läpi ja tarkistaa.

Jokaista projektin ja yksikön nimeä ei CV:ssä kannata luetella kirjain kirjaimelta. Vaikka ne olivat tärkeitä entisessä työpaikassasi, sen ulkopuolella ne tuskin kertovat juuri mitään. Keskity enemmän osaamiseesi kuin titteleihin ja vuosilukuihin. Täsmennä ja painota CV:n sisältöä kulloinkin haettavan työpaikan mukaisesti. Nosta osaamisestasi esille juuri kyseisessä työpaikassa tärkeitä taitoja.

Pidä huolta siitä, että kuvailet CV:ssä osaamistasi selkeällä suomen kielellä. Etenkin insinöörien on syytä luetuttaa CV jollakulla tekniikan alan ulkopuolisella henkilöllä.

Ensivalinnan haastatteluihin tekee usein ei-teknisen koulutuksen saanut henkilöstöhallinnon HR-ammattilainen. Hänelle täytyy pystyä kuvailemaan, mitä valmiuksia hakijalla on selviytyä haettavan työn vaatimuksista.

Muista myös, että työnantajalle saattaa saapua satoja hakemuksia. Jotta hakemuksen käsiinsä saanut jatkaisi lukemista, jo ensimmäisen sivun täytyy vakuuttaa hänet kyvyistäsi. Listaa siis heti alkuun muutamalla lyhyellä lau-seella osaamisesi esimerkiksi tapaan:
- Kokenut projektipäällikkö
– X-ohjelmoija


2. Laadi nettiin visuaalinen CV

Tähän tarjoavat internetissä mahdollisuuksia muun muassa  Visualcv.com  tai Resumedone.com (löydät lisää mahdollisuukia hakusanoilla visual resume/visual CV). Mitä luovempaa työpaikka haet, sitä luovempi kuuluu työhakemuksesi olla.

Kirjoita joko suoraan osaamisalueestasi asiantuntevaa tekstiä tai laadi osaamisestasi sivu, joka toimii työnhakuilmoituksena. Voit myös yhdistää nämä kaksi asiaa.

3. Elvytä verkostosi

Toivottavasti olet pitänyt yhteydet ammatillisiin verkostoihisi kunnossa. Jos asia on jäänyt retuperälle, niin viimeistään irtisanomisen uhatessa yhteydet on syytä elvyttää. Suuri osa työpaikoista ei koskaan tule avoimeen hakuun, vaan sopiva ehdokas löytyy verkostojen avulla.

Verkostoja ei kannata ylläpitää pelkästään niiden tarjoamien parempien työllistymismahdollisuuksien vuoksi. Ne ovat kullan arvoisia myös siksi, että uudelleentyöllistymisen mahdollisesti kestäessä odotettua kauemmin verkostojen tarjoamat erilaiset tapahtumat tarjoavat mielekkään tavan ylläpitää omaa ammatillista osaamista.


4. Hyödynnä LinkedIniä oikein

LinkedIn-sivusi on tietysti viritettynä timmiin kuntoon? Olet kuvannut selkeästi osaamisesi ja pyytänyt suosituksia. Se ei kuitenkaan riitä. Työn saamiseksi etsi LinkedIn:istä yrityksiä, joista olet kiinnostunut. Katso, tunteeko joku omaan verkostoosi kuuluva ihmisiä kyseisestä yrityksestä. Pyydä sitten tuttavaasi esittelemään sinut.

Liity erilaisiin LinkedIn-ryhmiin. Eri ammattialoilla on omia ryhmiään, joihin kannattaa liittyä. Ryhmien keskusteluihin kannattaa osallistua, varsinkin, jos aihe on kuuluu asiantuntemuksesi piiriin.

Jos hankit palvelun maksullisen Premium Professional -version, saat automaattisesti tiedon siitä, ketkä ovat käyneet katsomassa profiiliasi. Voit tarvittaessa ottaa näihin ihmisiin yhteyttä.

Mieti tarkkaan, mikä on ammattinimikkeesi ja miten haluat tittelisi merkitä. Kenties haluat muuttaa sen muotoon ”x:n ammattilainen”. Moni myös lisää perään tämän ammattilaisen olevan nyt hakeutumassa uusille urille, ”looking for new opportunities”.

Etenkin yli 50-vuotiaana työttömiksi jääneillä uuden työpaikan löytyminen on kiven alla, mutta ei mahdotonta.

5. Painata itsellesi käyntikortti

Painata käyntikorttiin koulutuksesi, osaamisesi ja yhteystietosi. Kortti on hyödyllinen ja kätevä olla valmiina käsillä etenkin verkostoitumistapahtumissa.

6. Laadi CV:si SlideShare-sivustolle

Slideshare.net-sivustolta löytyy lukuisia hyviä esimerkkejä. Katso esimerkiksi tämä  

7. Etsi piilotyöpaikkoja

Ilmoittaako jokin yritys laajentavansa toimintaansa? Onko tehty yritysostoja? Näissä yrityksissä voi olla rekrytointitarvetta. Netistä löytyy paljon tietoa piilotyöpaikoista.

8. Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa

Hanki Twitter-tili. Vaikka et kokisi Twitteriä itsellesi luontevaksi viestintäkanavaksi, sen avulla voit pysyä mukana ajankohtaisissa keskusteluissa. Lisäksi voit etsiä Twitteristä töitä hakusanoilla #rekry #duuni. Myös Facebookista löytyy työpaikkailmoituksia.

Jos tunnet kirjoittamisen paloa, perusta blogi. Hyvin tehty ja kiinnostava blogi saa todennäköisesti osakseen oman alasi ammattilaisten huomion, mikä edistää työllistymistäsi.

9. Perusta yritys

Jos sinussa on yrittäjähenkeä, olet aina haaveillut omasta liiketoiminnasta tai kypsytellyt liikeideaasi, nyt on hyvä aika kokeilla siipiään. Neuvontaa yrityksen perustamisessa tarjoavat uusyrityskeskukset

Te-toimisto neuvoo aloittelevia yrittäjiä ja aloitteleva yrittäjä voi tiettyjen ehtojen täyttyessä saada starttirahaaTE-toimiston kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti