Muista työttömänäkin huolehtia hyvinvoinnistasi

Tässä blogissa on 10  kertomusta työn menettämisestä. Mitä olisi hyvä tehdä ja jos samanlainen tilanne joskus sattuisi omalle kohdalle?

Työn menettämisen jälkeen kannattaa pitää molemmat jalat tiukasti maassa ja kulkea uutta latua jalat tukevasti kahdella suksella:

Työttömänä on tärkea paitsi hakea töitä, myös huolehtia hyvinvoinnista.


Koska uutta työtä ei välttämättä heti löydy, on tärkeää löytää elämään merkitystä ja tarkoitusta myös muilta alueilta ja pitää huolta hyvinvoinnistaan. Kun pitää koko ajan molemmat jalat ladulla, pysyy paremmin tasapainossa.

1. Hyväksy tilanne

Hyvinvoinnin ensimmäinen askel on, että hyväksyt tilanteesi. Tilanteen hyväksyminen ei tarkoita sitä, että tyytyisit tilanteeseen. Se tarkoittaa, ettei kannata tuhlata aikaa katkeruuteen ja sen pohdintaan, olisitko voinut tehdä jotain toisin. Todennäköisesti et. Kun iso pyörä pyörähtää, tehtyjä ylitöitä tai uhrauksia yrityksen eteen ei lasketa. Jos yrityksen strategianmuutos tekee tehtävästäsi turhan, ei ole väliä miten hyvin on työnsä tehnyt.


2. Mieti minkä tekemisestä nautitMieti koko työuraasi ja listaa ylös asioita, joita olet tehnyt ja saavuttanut. Arvioi, mitkä noista asioista ja tehtävistä ovat olleet sellaisia, joista olet eniten nauttinut. Lista auttaa sinua huomaamaan, kuinka paljon asioita osaat ja nostaa näin itsetuntoasi. Samalla se kirkastaa sinulle suunnan, johon kannattaa lähteä: sinne, minkä tekeminen tuo eniten tyydytystä.


3. Päätä etukäteen päivärytmisi


Päätä ja suunnittele etukäteen päivärytmisi: missä kohtaa päivää keskityt työnhakuun, missä vaiheessa päivää olisi sopivin aika ulkoilla tai harrastaa liikuntaa. Koko päivän kenotus tietokoneella ja kotona nuhjaaminen ei nopeuta työllistymistä. Katso työpaikat vaikka heti aamusta ja lähde sen jälkeen liikkeelle.


4. Liiku ja urheile


Nyt jos koskaan kannattaa pitää kunnostaan huolta. Ehkä siihen on jopa paremmat mahdollisuudet kuin työssä ollessasi? Aseta tavoitteita ja liiku säännöllisesti. Liikunta pitää myös ajatukset ja ideat liikkeellä ja turhan ahdistuksen ja masennuksen loitolla.


5. Tee sitä, mitä olet aina halunnut tehdä


Joskus työmarkkinat ovat sellaiset, että juuri sinulle sopivaa työpaikkaa ei hyvästä ja aktiivisestakaan hakemisesta huolimatta oikopäätä löydy. Käytä silloin aikasi hyödyksi. Tee sitä mitä olet aina halunnut tehdä, mutta mille ei koskaan ole ollut aikaa.

Liity johonkin hyväntekeväisyysjärjestöön. Ryhdy tukihenkilöksi tai puhelinpäivystäjäksi. Auttamalla muita autat myös itseäsi.

6. Opiskele uusi ammatti


Työttömyyskorvauksella on tietyin ehdoin mahdollista myös opiskella. Tällöin Työ- ja elinkeinotoimisto edellyttää, että koulutus on omiaan edistämään työllistymistäsi. Opiskelu saa kestää korkeintaan kaksi vuotta. Ota siis selvää aikuiskoulutusmahdollisuuksista ja sovi asiasta ensin TE-toimiston kanssa. Lue lisää:


7. Etsi mielenkiintoisia ammattitapahtumia


Netissä on tarjolla paljon tietoa mielenkiintoisista ammattitapahtumista, seminaareista ja yritysvierailuista, joihin osallistuminen paitsi antaa virkistävää vaihtelua myös pitää ajan tasalla siitä, missä alalla mennään.


8. Opiskele harrastusmielessä jotain uuttaOpiskele jotain, mitä olet aina halunnut opiskella, mutta joka on aina jäänyt ajanpuutteen vuoksi tai muusta syystä. Uuden aluevaltauksen ei välttämättä tarvitse olla suoraan ammattiasi sivuavaa tai tukevaa – mieltä virkistää ja aivoja stimuloi vaikkapa vieraan kielen opiskelu tai käden taitojen kehittäminen.


9. Tee harrastuksestasi ammatti


Jos olet jonkun asian tai alan intohimoinen harrastaja ja kehittynyt harrastuksen myötä kuin huomaamatta sen suvereeniksi osaajaksi, mieti, voisiko siitä tehdä uuden ammatin? Laadi harrastuksesi tuotosten esittelemiseksi omat nettisivut tai laita kuvia Pinterestiin.

10. Kirjoita tuntemuksistasi


Jos huonoja päiviä tuntuu välillä olevan enemmän kuin hyviä ja asiat näyttävät ajoittain menneen jotenkin solmuun, pura tilannetta kirjoittamalla. Kirjoittamisen on todettu purkavan pahaa mieltä ja ahdistusta jopa paremmin kuin puhumisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti