Toipumis- ja etsintätarinoita

Norman K. Denzinin mukaan tarinoissa on erilaisia tihentymiskohtia. Suuri epifania on kertojan kokema koko tarinan muuttumispiste, käännekohta. Kasautuva epifania tarkoittaa vaiheita, jotka johtavat suureen epifaniaan, ratkaisevaan käänteeseen.

Näissä kymmenessä tarinassa kasautuvat tihentymispisteet paikantuvat erilaisiin tilannekuviin, jotka osoittavat, mihin suuntaan yritys tai haastatellun oma motivaatio alkoi vuosien varrella kääntyä: ”Multa kuoli neljä projektia putkeen.” ”Olin uupunut ja hain vuorotteluvapaata. Sitä ei myönnetty. Ehdottivat, että ottaisin vuoden palkatonta vapaata.” ja ”Uusi esimies tuli mikromanageeraamaan.”

Vähitellen kertyviä havaintoja asioiden muuttumisesta huonompaan voidaan pitää kasautuvana epifaniana. Suureksi epifaniaksi, ratkaisevaksi käännekohdaksi, voi osoittautua esimerkiksi viimeisten yt-neuvotteluiden alkaminen. Sellainen voi olla myös uuden elämänvaiheen alkamisen tiedostaminen yrityksen kulkukorttia luovutettaessa.


Toipumis-, kaaos vai etsintätarina?


Tarinoista löytyi työntekijöitä, jotka tekivät kaikkensa pelatakseen korttinsa oikein päästäkseen talosta irtisanomispaketin kanssa ulos. Toiset taas kokivat olleensa tehtävissään loppuun asti omassa elementissään ja olivat vieläkin hämmästyneitä töiden loppumisesta.

Vakavasti sairaiden ihmisten kertomuksia tutkinut Arthur W. Frank jaottelee kuvaukset kolmeen ryhmään: toipumis-, kaaos- ja etsintätarinoihin. Toipumistarinan juoni kulkee yksinkertaistaen näin: Eilen olin terve, tänään olen sairas, huomenna olen taas terve” (Hyvärinen 2006)

Työpaikan menettäminen on elämän kriisi niin kuin sairastuminenkin. Niinpä työpaikan menettämisestä kertovia tarinoita voidaan tarkastella samantyyppisen jaottelun kautta.

Monen haastatellun vaiheet näyttivät noudattelevan toipumistarinan juonenkäänteitä. Ensin kaikki oli kunnossa, sitten asiat alkoivat mennä huonompaan suuntaan eikä kertoja voinut enää hyvin, kunnes lähti työpaikastaan ja asiat ovat taas hyvällä mallilla. 

Havaittavissa on myös niin kaaos- kuin etsintätarinankin elementtejä: yrittääkö löytää toinen työ Nokian sisältä, uskaltautuako perustamaan yritystä, rohkenisiko hypätä tyhjän päälle? Työpaikan menettäminen on elämän kriisi niin kuin sairastuminenkin. Niinpä työpaikan menettämisestä kertovia tarinoita voidaan tarkastella samantyyppisen jaottelun kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti