Luottamuspääoma heikkeni

Nokian johtamiskulttuurista kirjan kirjoittanut entinen nokialainen Anne-Liisa Palmu-Joronen on kuvaillut, kuinka jatkuvan epävarmuus heikentää luottamuspääomaa, jonka turvin ihmiset voivat elävää turvallista ja vähemmän stressaavaa elämää.

Kun luottamuspääomaa katoaa, ihmiset käyttävät energiaa itsensä suojaamiseen. Samalla yhteisöllisyys heikkenee, Palmu-Joronen kuvailee. Tämä ilmiö kävi ilmi myös tähän blogiin haastateltujen kertomuksista. Yhteisöllisyyden muretessa työntekijät alkavat kilpailla keskenään. Tämä johtaa työyhteisön sisäisiin peleihin, jotka kuluttavat ihmisten välistä luottamusta.

Alkoi kyräily, hyvä fiilis ja tekeminen hävisivät. Kilpailu talon sisällä oli kovaa ja ihmiset taistelivat omien paikkojensa puolesta -Heli

Omien asemien varmistelu ja keskinäinen kilpailu eivät voi olla vaikuttamatta organisaation toimintakykyyn ja ihmisten motivaatioon.

Organisaatioviidakon Selviytyjät-kilpailu


Tuntuvat väenvähennykset alkoivat näkyä yrityskulttuurissa. Organisaatioviidakon omassa Selviytyjät-kilpailussa täytyi pystyä todistamaan, että omasta osaamisesta on hyötyä koko joukkueen kannalta. Muuten soihtu sammutettaisiin ja olisi tullut aika lähteä. Kiristyvä keskinäinen kilpailu hiipi jäytämään koko organisaation työilmapiiriä.

Edes kehityskeskustelussa saadut henkilökohtaiset huippuarviotkaan eivät välttämättä taanneet töiden jatkumista, jos sattui kuulumaan lakkautettavaan yksikköön tai juuri oma tehtävä oli lakkautettavien listalla.

Huonolla tuurilla yt-neuvottelut osuivat kohdalle aina uudestaan: työnhakukurssilla eräs kollega kertoi kokeneensa ne nyt kahdeksannen kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti